Megfigyelés 1.

2012. december 18. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Egyéb
Ahogy igértem most akkor nézzük részletesebben, hogy mit is jelent a négy lépés részletesebben. Kezdjük a megfigyeléssel.


kép innen
Az EMK által kínált módszer szempontjából kulcsfontosságú jelentősége van az ítéletektől és kritikától mentes objektív megfigyelésnek. Ez első látásra elég nyilvánvaló és ugyanakkor egyszerű is: úgy tudunk valakivel igazán kapcsolódni, ha tudjuk, hogy pontosan miről is beszélünk, ebben segít az objektív megfigyelés. A beszédben az objektív megfigyelésünket “Azt látva, hogy…” vagy “Azt hallva, hogy …” fordulattal célszerű bevezetnünk. Tehét például: “Azt látva, hogy az elmúlt 2 hétben egyszer hívtál fel telefonon.. “
Bármennyire is egyszerűnek tűnik, a mindennapi beszédben igen nagy odafigyelést igényel, hogy alkalmazni tudjuk. A fenti példám például általában úgy hangzik el, hogy “olyan ritkán hívsz mostanában”, vagy “mindig elhanyagolsz” ezzel pedig máris értékelés és ítélet keveredett a mondanivalóba. A másik fél így nem tud velünk érdemben kapcsolódni, mert rögtön támadást hall, ami védekezésre, vagy ellentámadásra indítja. (Gondolom mindenkinek ismerős az ilyesmi: “neked semmi sem elég”, “nem érted meg hogy millió dolgom van” …stb.)
Ahhoz, hogy képesek legyünk kevesebb konfliktussal élni a kapcsolatainkban, ahhoz meg kell tanulni szétválasztani a véleményünket a megfigyeléstől. Ha ezt nem tesszük meg, akkor mondandónk cimkézésbe, általánosításba és ítélkezésbe tud fordulni, ami megnehezíti az emberi szivek valódi találkozását.
Hozzászólások

Szólj hozzá!