Ezzel segítsd a gyermeked!

2013. október 24. Írta: Rádó Zsófia 3 hozzászólás
Kategóriák: Gyereknevelés Kiemelt

Szeretnéd, ha a gyermeked felnőve is empatikus maradna? Tegyél érte! Összeállítottam 5 tippet, hogy mit tehetsz, és mit ne tegyél ezért a hétköznapokban. Hajtás után ezeket olvashatod.

Mit tegyél:

 

1. Erkölcsi ítéletek helyett azt fejezd ki, hogy benned milyen érzések és szükségletek vannak. Pl. ahelyett, hogy azt mondanád, hogy “Csak egy hülye gyerek csinál ilyet!” mondd azt,  hogy “Látva amit csinálsz csüggedt vagyok, és megértésre vágyom. Elmondanád, hogy milyen okod volt rá, hogy ezt csináld?”

 blogra

 

 

2. Keresd az alkalmat, amikor megnevezheted a gyermeked érzelmeit! Mikor visít vagy sír, vagy dühös reakciói vannak mondd ki: Jól látom, hogy most feszült és tehetetlen vagy? Ezzel hozzásegíted ahhoz, hogy természetessé váljon a számára az, hogy beszélhet az érzéseiről, illetve szavakat is tanítasz neki, hogy később legyen saját szókészlete az érzelmei kifejezésére.

 

3. Adj elismerést minden alkalommal, amikor sikerül kifejeznie saját érzéseit, bátorítsd ebben! Értékeld azt is, ha rákérdez a te érzéseidre. Ha megkérdezni, hogy dühös vagy-e – még akkor is ha nem az vagy – köszönd meg azt, hogy érdekli mi zajlik benned épp. 

 

4. Irányítsd úgy a beszélgetést, hogy az érzelmek szóba kerüljenek. Beszélj arról, mi történik benned, és kérdezz rá a gyermek érzéseire is. Akár meseolvasás után szánj rá időt, hogy megbeszéld vele milyen érzései lehettek a főhősnek a különböző helyzetekben. Legyen megszokott dolog a családban az, hogy az érzésekről beszélünk.

 

5. Maradj nyitott! Konfliktushelyzetben hallgasd meg az ő álláspontját, derítsd ki milyen érzések és szükségletek mozgatják, amikor nemet mond a kérésedre. Ne gondold, hogy a te megoldásod az egyedüli üdvözítő. Sokkal szívesebben tartunk be olyan szabályokat, amelyek megalkotásánál közreműködtünk: add meg ennek a közreműködésnek a lehetőségét a gyermekednek is! Bátorítsd az önmagáért való kiállásra!

 

 

Mit ne tegyél: 

 

1. Ne általánosíts! Ne mondd azt, hogy az emberek így, a gyerekek úgy… Beszélj egyes szám első személyben, ezzel is vállalva a felelősséget a mondanivalódért!

 

2. Ha megkérdezi, hogy mi a baj, akkor ne mond azt, hogy semmi! Ha már a gyerek is látja rajtad, hogy valami nincs rendben, akkor ne rejtegesd az érzéseidet. Nem kell elnyomni a negatív érzéseket sem, mert azzal azt a példát tanítod meg, hogy azokról nem beszélünk. Ki szeretné, ha a gyereke nem osztaná meg vele a problémáit? Ennek elkerüléséhez azzal tudsz hozzájárulni, hogy te magad is megosztod vele a sajátjaidat. 

 

3. Ne kérdőjelezd meg az érzéseit! Mindenkinek joga van a saját érzéseihez. Ha én szomorú vagyok, akkor szomorú leszek akkor is, ha elmondják nekem százszor, hogy mások bezzeg milyen boldogok lennének az én helyemben. Érzésekkel nem szabad vitatkozni. Próbáld meg megérteni, hogy vajon milyen kielégítetlen szükséglet vezet a gyerek szomorúságához, és ne meggyőzni akard, hogy nincs rendben az amit érez. Legyél empatikus!

 

4. Ne faggatózz! Az egyik legkomolyabb empátia blokkoló a faggatózás: ha a gyerek – főleg egy kamasz – valamit adott helyzetben nem akar elmesélni, akkor ne kérdezősködj tovább és még tovább. Majd eljön a pillanat, amikor elmondja. A faggatózással csak a falat építed kettőtök között – a híd helyett. 

 

5. Ne bölcselkedj! Ha mondjuk elmesél neked egy számára szomorú eseményt, akkor ne kezd el kioktatni, hogy majd meglátod milyen hasznos lesz ez a tapasztalat… Próbálj csak mellette lenni, és a szívedben megérezni, hogy ez neki mennyire fájdalmas élmény volt. Ha kéretlen tanácsokat osztogatsz, bölcselkedsz és kioktatsz, akkor legközelebb lehet, hogy már bele sem kezd a történetbe.

Hozzászólások

  1. Anonymous

    Köszönöm, hogy feltetted, nagyon érdekes és tanulságos érdemes megfogadni szerintem.

  2. Zsófia Rádó

    Köszönöm a visszajelzést, örülök, ha hasznosnak talátad!

  3. Anonymous

    Hasznos tanácsok. Bízom benne, hogy sokan elolvassák, átgondolják és ami a legfontosabb:megpróbálják beletenni saját életükbe is a megfelelő pillanatban.

Szólj hozzá!