5 mondat, amivel megkeseríted a saját életed

2014. február 10. Írta: Rádó Zsófia 2 hozzászólás
Kategóriák: Önismeret
Mondogatunk dolgokat magunknak, másoknak, és közben észre sem vesszük, hogy mennyire megkeserítjük vele a saját életünket… Olvasd el mik azok, amiket érdemes lenne egy életre elfelejteni!

 
1. Azért csinálom, mert muszáj.
Sok mindent csinálsz azért, mert nem tehetsz mást? Ki kényszerít rá?
Az életben senkit nem kényszeríthetünk valójában semmire, amit ő nem akar. Ezt leginkább a  saját gyerekeinktől lehet megtanulni: mit tudunk tenni azzal a kisgyerekkel, aki nem teszi meg, amit kérünk tőle? Olyat tudunk tenni, amitől később megbánja, amiért szófogadatlan volt, de az valószínűleg olyan dolog lesz, amit mi magunk is meg fogunk bánni hamarosan…
Senki nem kényszeríthet semmire téged, amit megteszel mind azért teszed meg, mert azt választod, hogy megteszed. Fogalmazd át az életedben ezeket a mondatokat! Pl. ahelyett, hogy muszáj bejárnom dolgozni mondd ezt: azért választom, hogy bejárok dolgozni, mert az anyagi biztonság fontos nekem.
2. Csak miattad csinálom!
Ha valamit csak miattam csinálsz, akkor azt inkább ne csináld. Csak az szolgálja a kettőnk kapcsolatát, amit az őszinte hozzájárulás energiájával teszel. Csak akkor tegyél értem bármit, ha azért csinálod, hogy megéld benne azt az örömöt, hogy általad boldogabb valakinek az élete. Ne tegyél meg semmit, amit áldozat, kötelesség, bűntudat, félelem vagy jutalom motivál.
Ezzel teszed a legtöbbet értem/értünk.
3. Már megint milyen hülye voltam/vagyok…
Önmagunk bántása sokminden miatt feljöhet, ha éppen valami nem úgy sült el, ahogy szerettük volna. Érdemes ugyanakkor ennek a mélyére nézni minden egyes alkalommal: amikor azt a döntést meghoztam, ami végül rosszul sült el, akkor mit szerettem volna elérni? Az eredeti célom az áll még? És mi jött be még plusz szempontnak most, hogy történt ami történt? Ezt a két dolgot szem előtt tartva érdemes megtalálni az új lépést, amit meghozunk, ahelyett, hogy ostorozzuk magunkat azért, mert valami épp nem úgy jött össze, ahogy szerettük volna.
Mindig emlékeztesd magad erre: hülyeséget sosem csinálunk, csak olyan dolgokat, amiket ma már nem tennénk meg. Magadhoz mindig szeretettel fordulj!
4. Azt mondta rám, hogy ilyen-olyan vagyok. Lehet, hogy igaza van…
Az ítéletek sohasem rólad szólnak, mert az ítéleteink mindig egy kielégületlen szükséglet tragikus kifejeződései. Ha valaki ezt-azt mond rád, az nem rólad szól, hanem róla. Neki van valamilyen kielégületlen szükséglete, és megoldásként ezt a stratégiát választotta, hogy téged bánt.

Attól függően, hogy milyen kapcsolatban állsz az illetővel két dolgot tehetsz.

Ha valami közeli, számodra fontos kapcsolatban jön elő, és van benned szándék a kapcsolatra, és őszinte kíváncsiság, hogy mi él a másik szívében, akkor nézz rá: vajon mit érez, amikor ezt mondja? Mire lehet szüksége?

Ha az előbbi kritérium nem áll fenn, akkor ne törődj vele sokat. Két füled van: egyiken be, másikon ki.
Ha pedig megérinti a szíved a kritika, akkor nézd meg, hogy ezt hallva neked mire lenne szükséged és mit tehetnél most azért, hogy ez legyen neked?
De a kritikát engedd el, az nem rólad mesél, hanem arról, aki mondja.
5. Bárcsak…, de ez nem fog menni.
Próbáld meg az életed összes bárcsak-ját felülvizsgálni. Cseréld le őket arra, hogy “a célom…, amiért ma azt ezt és ezt a legkisebb lépést teszem meg”! Már egyszer idéztem Ford híres mondatát: “Akár abban hiszel, hogy meg tudod csinálni, akár abban, hogy nem, mindenképpen igazad lesz.” – Miért ne hinnél magadban, és abban, hogy meg tudod csinálni? A változásokkal az a baj, hogy egyből a szakadék másik oldalán akarunk teremni, és így tényleg sokszor tűnik lehetetlennek a dolog.
Próbáld inkább a célhoz vezető utat a lehető legkisebb lépésekre lebontani, és akkor ma is tehetsz valamit azért, hogy holnap már közelebb legyél a célodhoz, mint tegnap voltál.

Hozzászólások

  1. DrDomján Mihály

    Egyéb hiedelmek is keseríthetik az életünket, ha nem figyelünk fel rájuk pl. mindent kell tudnom, mindenkit kell szeretnem, mindenkinek jól kell bánnia velem.
    Amit a terápiákból tanultam meg, h a mindenáron szavát érdemes először felismernünk, mert azoknak a hiedelmeknek van a legnagyobb “áruk” – negatív értelemben.

  2. Zsófia Rádó

    Igen, köszönöm, hogy ezt hozzátetted! A cikk csak egy kis csokor a tévhitekből, azt hiszem nagyon sokáig lehetne folytatni a sort, amiket te írsz azok is nagyon találóak!

Szólj hozzá!