A jó és a rossz rabszolgái

2014. április 11. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Önismeret

Péntek van, milyen heted volt? Jó? Rossz? Eltelt az évből már egy negyed évnyi, milyen volt? Jó vagy rossz? És mit vársz a többire, ez jó év lesz, vagy rossz év lesz?

Nem tudom te hogy vagy vele, az én életemben történt több olyan dolog is, amire akkor, amikor megtörtént úgy gondoltam, hogy hű, ez maga a tragédia, szörnyűség és szomorúság, minden rossz – és aztán később kiderült, hogy talán mégsem… Ilyen dolgok valójában hétköznapiak: örülünk valaminek, aztán kiderül, hogy mégsem kellett volna – vagy siratunk valamit, miközben kiderül róla, hogy épp ott született meg egy csodálatos új lehetőség.

 

rose-179808_640

 

Vagy kevésbé hétköznapi ugyan, de ilyen lehet az is, amikor egy elcsúszott házasság összeomlása után ismerkedsz meg valakivel – aki ismeretlen fokú boldogságot hoz az életedbe. Vagy mikor a gyereket eltanácsolja egy iskola – és aztán kiderül, hogy valahol egész máshol ragyogóan megállja a helyét, boldog és sugárzó.

Neked ismerős az ilyesmi? 

Ha igen, akkor mi lenne, ha ma lenne az a nap, amikor már nem foglalkozol azzal, hogy ez vagy az jó-e, vagy rossz-e. Mert valójában a dolgok se nem jók, se nem rosszak – csak megtörténnek. 

Ha képes vagy úgy tekinteni a dolgaidra, hogy azok csak vannak, csak megtörténnek – és te így is-úgy is fogsz tudni rá reagálni – akkor hirtelen szabad leszel. Mert megkapod az elfogadás szabadságát: amikor már nem kell küzdeni az események árnyéka ellen, hanem át tudod adni magad az élet áramlásának, és biztosan jobban fogsz kijönni belőle, mintha befeszülve küzdenél valami “fenyegető rossz” ellen.

Figyelj oda magadra: mikor azt mondod, hogy ez vagy az rossz – jusson eszedbe ez. Első lépésként talán tedd hozzá, hogy most azt gondolom, hogy ez rossz. Aztán ki tudja mi sül ki belőle!

Adj esélyt az elfogadás szabadságának!

Hozzászólások

Szólj hozzá!