A kifogások kényelmes kényelmetlensége

2014. április 3. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Önismeret

Hogy állsz a céljaiddal? Alakulnak? Hogy? Ja, még nem álltál neki??? 

Áhá, és akkor mondd, hogy állsz a kifogásaiddal?

Kifogásokat találni egy rendkívül kényelmes dolog.
Elhinni azt, hogy valaki más felelős az én életemért, valaki más felelős az én boldogságomért – aztán ülni és várni a csodát egy rózsás karosszékben… Majd pedig öregségemben azon zsörtölődni az unokák előtt, hogy “hát tudod minden más lett volna, ha a nagyapád/az apád/a szomszéd/az iskola/a rendszer…”  Közben lehet kortyolni a forrócsokit és ábrándozni azon, hogy milyen rövid az élet és ennyi rövid időbe is belefért, hogy kiszúrjon velem…

vihar1

De mi lenne, ha ma meglátnád azt, hogy a kifogásaid nem visznek semmivel közelebb a célodhoz? Bármilyen célról is legyen szó!
Nekiállsz majd megvalósítani az álmaidat akkor, ha majd …

Ha majd mi? Mire kell várni? Miért kellene várni? Minden perccel egyel kevesebb perced van arra, hogy az legyél, aki lenni szeretnél! Az így elvesztegetett időt pedig senki nem fogja neked visszaadni!

Mi lenne, ha ma megállnál egy picit, és ránéznél az életedre? Hol tartasz most? Mit szeretnél, ha másképp lenne? Ha az a valami másképp lenne, akkor milyen szükségletedet szolgálná? Ez a szükséglet annyira fontos neked, hogy az álmaidban is erre kalandozol! Miért ne tennél érte valamit? Miért ne tennél magadért valamit? Mi az a legkisebb dolog, amit most, ebben a pillanatban is meg tudsz tenni azért, hogy ez legyen neked? 

Csak arra figyelj, hogy kerüld a stratégia tragédiáját: ne a megoldási stratégiádhoz ragaszkodj, hanem a szükséglethez! Mert a szükségletre mindig van végtelen számú megoldási stratégia, csak nyitottnak kell lenni rá, hogy megtaláld. Ha viszont a stratégiához ragaszkodsz, akkor könnyen lehet, hogy zátonyra futás és kifogás keresés lesz a vége. De lásd meg, hogy minden stratégia mögött ott rejtőzik egy erős szükséglet, ami arra vár, hogy te felfedezd végre, és tegyél érte valamit!

A kifogások nem visznek közelebb a szükséglethez sem, a célodhoz sem, és ahhoz sem, aki lenni szeretnél. 

Tegyél értük valamit még ma. Tegyél valamit magadért még ma. És holnap már ennyivel is közelebb leszel a célhoz, mint tegnap voltál.

Szép napot neked!

Hozzászólások

Szólj hozzá!