És te, félsz?

2014. március 26. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Önismeret

Mennyire mersz önmagad lenni? Mennyire mered megmutatni azt, hogy ki is vagy valójában – a magad sebezhetőségével és bátorságával együtt? Mitől félsz?

fear-198933_640

Gyerekként abban hittem, hogy meg kell tegyem a lehető legtöbbet azért, hogy beilleszkedjek a közösségekbe. Szerettem volna, ha szeretnek, szerettem volna, ha vannak barátaim és én is egy vagyok a “jófej”-ek közül. 

Rájöttem aztán arra, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni. Mert ha valaki szeret, akkor jön egy másik ember, aki azt mondja, hogy amit csinálok az gáz. Ha olyat csinálok, ami neki tetszik, akkor egy harmadik mondja, hogy ez nem tetszik. És ami a legfontosabb: mindeközben én magam pokolian érzem magam, mert mire felállok az egyik kritikából, máris jön a következő és a következő, amik gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtenek az önbecsülésemen.

Manapság abban hiszek, hogy különbség van beilleszkedés és valahová tartozás között. Ha tartozom valahova, akkor ott önmagam lehetek. Mert ha önmagam vagyok, akkor biztosan meg fognak találni azok az emberek, aki szeretnek olyannak, amilyen vagyok! Akik elfogadnak – sőt szeretnek- azzal együtt, hogy nem vagyok tökéletes. Akik tudják, hogy annak ellenére, hogy néha hibázom, tétovázom vagy egyenesen félek – mégis szerethető vagyok. 

Mert nem a tökéletestől lesz valaki szerethető, hanem az emberitől. Ha kiállok, és elmondom, hogy mi él a szívemben – mert gyenge vagyok épp vagy szomorú és tehetetlen- akkor lehetőséget adok a másiknak is arra, hogy felvállalja, hogy ki is ő valójában. Hogy elmondhassa, hogy lehet azt mondtam az imént, hogy jól vagyok, de valójában a férjem folyton dolgozik, a gyerek nem fogad szót és nekem fogy a türelmem és félek, hogy mi lesz ebből… Vagy bármi más, ami épp a szívében él.

Sebezhetőnek lenni nagyon bátor dolog, nem is mindenki képes rá. Ugyanakkor ez az egyetlen út vezet ahhoz, hogy valódi, őszinte kapcsolataink legyenek. Ne félj önmagad lenni, mert megtalálnak azok az emberek, akik olyan emberiek pont, mint te magad vagy. Inkább szeressen kevesebb ember, de ők azért szeressenek, aki valójában vagy, mint szeressen sok mindenki azért, mert valaki másnak látszol!

Bátor napot kívánok mindenkinek! 

Hozzászólások

Szólj hozzá!