10 dolog, amit jó tudni az esküvőd előtt

2014. március 3. Írta: Rádó Zsófia 2 hozzászólás
Kategóriák: Kiemelt Párkapcsolat

Vannak dolgok, amikről vagy tudunk – vagy nem, mégis nagyban befolyásolják a házasságunk kimenetelét. Érdemes hát ránézned ezekre, így tudod tudatosabban irányítani az életed – ahelyett, hogy sodródnál az árral.

1. Jó kapcsolat nincs magától.

Már az esküvő előtt tudatosítsd magadban: a jó kapcsolatok nem csak úgy megtörténnek. Olyan van, hogy valakivel eleinte sokkal jobban kijösz, mint másokkal, vagy jobban egy hullámhosszon vagytok. De aztán telik-múlik az idő, és ezek a dolgok háttérbe szorulnak, és akkor jön a választás: hajlandó vagyok-e tenni azért, hogy jól érezzük magunkat a kapcsolatban, vagy inkább hagyom a fenébe az egészet.

Hidd el, a jó kapcsolatok nem csak úgy vannak azoknak, akik ilyenben élnek (azért, mert ők szerencsések). A jó kapcsolathoz két ember kell, aki hajlandó tenni valamit azért, hogy jól menjenek a dolgaik, nap mint nap.

couple-260899_640

2. Mikor nem vagy őszinte, akkor már egy pici részed ki is lépett a kapcsolatból.

Nem mondani el az igazat: első alkalommal igazán nehéz dolog. Mikor egy kapcsolatban mindketten nyiltak és őszinték vagyunk, akkor első alkalommal igazán izzasztó dolog füllenteni. Másodikra már kevésbé, harmadikra-negyedikre még kevésbé… Aztán összegyűlik egy csomó dolog, amit már nem fogok tudni elmondani, mert annyira sok, hogy azt nem bírná el a kettőnk szíve.

Legyél őszinte. Jusson eszedbe: a kapcsolat érzelmi elhagyásának egyik első lépcsője az, amikor nem vagyok őszinte. Nem éredemes belemenni: legyél úgy őszinte, hogy közben senkit nem kritizálsz, és akkor az őszinteség kevésbé fog fájni, mint egy hazugság, aminek hosszútávon fizeted meg az árát.

3. Csak a hozzájárulás szándékával tegyél meg dolgokat!

Egy házasságban sokszor élünk úgy, hogy “áldozatokat kell hozni, mert ilyen az élet…” Szerintem nem kell áldozatokat hozni, sőt – hosszútávon megfizeti a másik a mi áldozatainknak az árát, búsásan: amikor egy veszekedés alkalmával a fejéhez vágjuk, hogy mert bezzeg én a múltkor is megtettem ezt meg azt, te meg ennyit nem vagy képes… stb. Akkor tegyél meg valamit, ha azt az őszinte hozzájárulás szándékával tudod tenni: azért, mert szeretnéd, hogy a másik ember élete szebb legyen attól, hogy te élsz, és megteszel neki valamit.

És legyél ebben mindig tudatos: azért teszek dolgokat, hogy megéljem a hozzájárulás örömét, és nem azért mert kell, vagy mert áldozatot hozok. Így elkerülheted, hogy számonkérd rajta.

4. Adj elismerést!

A hétköznapokban ki vagyunk éhezve az elismerésre, hiszen egy olyan világ vesz minket körül, ahonnan még a csapból is az összehasonlítás nyomorúsága folyik: nem vagy elég jó, mert bezzeg ő milyen karcsú, milyen szép, milyen tehetséges, milyen ügyesen csinál mindent… Rosszabb esetben saját belső hangunk is ilyeneket sugdos a fülünkbe: már megint milyen béna vagyok, tiszta hülye vagyok…

Egy ilyen sivatagban oázis tud lenni, ha valaki elismerést ad, és megosztja az örömét velünk. Ezért azt mondom, ha teheted, akkor tedd meg, hogy – hiába éltek 100 éve együtt- mondd ki, ha valamivel hozzájárult az életedhez! Nem azért, mert ettől az ő önértékelése javul – hanem azért, hogy megoszd az örömödet. Köszönd meg, ha tesz valamit, amivel hozzájárul a te boldogságodhoz: ne gondold, hogy ezt úgyis tudja – mondd ki!

5. Minden nap dönthetsz, hogy a kapcsolatot választod-e!

Képzeld el a következő példát: otthon ülsz, egy forró teával bekucorodva a legkényelmesebb fotelodban, és éppen elmerültél a kedvenc könyvedben. Olvasol-olvasol, majd egyszer csak benyit a párod, aki szemlátomást rosszkedvű. Megkérdezed mi a helyzet, a válasz: SEMMI. Persze elég sok minden gond hallatszik a semmi mögött… És már itt is a választási lehetőség: 1.: választhatom azt, hogy olvasom a könyvet, ahelyett, hogy ezzel a kis sündisznóval próbálnék társalogni, majd kialussza holnapra. Vagy 2.: utána megyek, és próbálom kideríteni, hogy mi lehet a gond.

Ilyen helyzetek a kevésbé szerencsés időszakokban naponta is tudnak adódni. llyenkor választhatsz, hogy a kapcsolatot választod-e, elfogadod őt, szereted és törődsz vele akkor is, ha épp ki van borulva, vagy inkább a kényelmesebb utat választod, hiszen holnapra tuti jobban lesz.

Ha hosszútávban gondolkodsz, akkor válaszd a kapcsolatot!

6. Úgy kérj, hogy közben magadról beszélsz, és ne kritizálj!

Figyeld mekkora különbség van a kettő között:

- Soha nincs elég időd rám, szeretném, ha többet törődnél velem!

- Magányosnak érzem magam és törődésre vágyom, volna kedved ma este kimozdulni a városba kettesben vacsorázni?

Mindkettő mögött ugyanaz az érzés van. De ha az elsőt hallom, akkor nem fogom tudni hallani, hogy valójában mi van veled, mert megakadok itt: “nincs elég időm rád? Persze, hogy nincs, magamra sincs elég időm kisszivem, örülök, hogy élek bébi…”

Ezért ha kérsz, figyelj arra, hogy mindig magadról beszélj, ezzel adod a legtöbb esélyt a másiknak arra, hogy meghallja, hogy mit szeretnél!

wedding-256853_640

7. Ne akard kitalálni, hogy mit gondol a másik, mindig kérdezz!

Sose legyél biztos abban, hogy mi zajlik a másik emberben.

Te látsz belőle valamit, levonsz következtetéseket – amik vagy úgy vannak, vagy nem – aztán elkönyveled készpénznek, pedig szinte biztos, hogy (legalább részben) tévedsz. Ne ess ebbe a hibába! Kérdezz! Rengeteg félreértést tudsz vele megelőzni. Sőt, azt is megelőzöd, hogy a másik emberről egy olyan ellenségkép alakuljon ki a fejedben, amitő aztán később a teljesen jószándékú, vagy semleges reakcióit is negatívként ítélnéd meg.

Emberek vagyunk, azért tudunk beszélni, hogy beszéljünk! Kérdezz! :)

8. Ne ragaszkodj a stratégiáidhoz!

Minden probléma felmerülésekor kapásból születik rá megoldási stratégiánk is. Pl. Fáradt vagyok és el kellene mosogatni? Mosogass te! – és ha a másik erre azt mondja, hogy én is fáradt vagyok és nem akarok mosogatni, akkor már kész is a konfliktus.

Fogalmazd át magadnak! Fáradt vagyok, és rendre és tisztaságra vágynék, mit lehetne tenni? Ne ragaszkodj ahhoz az automata megoldáshoz, ami feljön benned, hanem hagyd nyitva magad annak, hogy közösen találjatok megoldást a feladatra! Mindenre van olyan megoldás, amivel mindenki jól jár (mindenki szükségletei kielégülnek), de ha a megoldásodhoz ragaszkodsz, akkor ezt nem fogod megtalálni.

9. Minden nap tegyél valamit a kapcsolatért!

Minden nap egy új nap, amikor van lehetőséged valami aprósággal hozzájárulni a közös életetekhez. Tegyél minden nap valami apróságot, mert ez nem csak azzal segít, amit valójában teszel, hanem azzal is, hogy te ezáltal minden nap a kapcsolatot választod.

10. Higgy kettőtökben, és abban, hogy meg tudjátok beszélni!

Gyakran látom azt, hogy annyira erős ellenségkép alakul ki két ember között, hogy már elhinni sem tudják azt, hogy ők ezt vagy azt képesek megbeszélni, mert “ő nem olyan típus”, vagy “nem lehet velem megértetni semmit”.

Higgy magatokban, higgy abban, hogy lehetséges! Ha mindig úgyanúgy próbálsz valamit, akkor az nem fog más eredményt hozni! Nem működik valami? Akkor próbáld máshogy! Ha te magad máshogy lépsz fel egy kapcsolatban, akkor a másik ember nem fog tudni rád ugyanúgy reagálni, mint korábban. Ha azt akarod, hogy változzon, akkor változtass te magad!

És neked, van valami, amit mindenképp elmondanál valakinek, mielőtt megházasodik?

Hozzászólások

  1. lillácska

    ó, mennyire egyetértek!
    és 25 év után is ezek működnek :) nagyon nagy öröm a számomra leírva látni a gondolataimat! :)

  2. Zsuzsa

    Annyit még érdemes tudni az esküvő előtt, hogy amit az esküvőtöl és különösen a gyermekvállalás előtt nem oldottatok meg, később még nehezebb lesz megoldani.
    És még azt is, hogy a nagyon különböző családi háttér, értékrend az sajnos nem megoldható dolog hosszú távon egy házasságban, bármekkora is a szerelem, töréshez vezethet.

Szólj hozzá!