5 tipp a jó párkapcsolathoz, amit sokan elfelejtenek

2014. március 28. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Párkapcsolat

Néha látni idős embereket, akik öregségben is őszinte szeretettel vannak egymás iránt, akik fogják egymás kezét mikor sétálnak, és nem csak a zsörtölődés hallatszik tőlük egész nap.

Mi lehet a titkuk? Talán az, hogy nem feletkeznek meg az ilyenekről soha:

1. Olyan dolgokat tegyél meg, ami TÉGED boldoggá tesz.

Más szavakkal azt mondhatom, hogy csak azt tedd meg, amit azért teszel, mert neked öröm megtenni – az őszinte hozzájárulás öröme. Ne tegyél meg semmit azért, mert félsz a szeretet elvesztésétől, bűntudatból, szégyenből, dicséretért, jutalomért.. Ne! Azt tedd meg, ami téged boldoggá tesz. Ha te magad boldog vagy, akko sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy a párkapcsolatod is az legyen! Ha valamit kérnek és nem teszed meg szívesen, akkor nézd meg mi lenne azt, amit jó szívvel adni tudsz, és beszéljétek meg! Ne ülj rá magadra mások miatt soha!

VODOSKOK

2. Tanulj meg bocsánatot kérni!

Mindannyiunk életében előfordul, hogy olyat mondunk vagy teszünk, amit nem szerettünk volna, nem gondoltuk teljesen át, vagy csak utóbb derült ki, hogy rossz döntést hoztunk… Ilyenkor merd kimondani azt, hogy “oké, ez van, sajnálom. Mikor így döntöttem/mondtam/tettem, akkor ez és ez volt bennem, és azt szerettem volna elérni, hogy… . Nem ezt akartam, bocsánat. Mit tehetnénk most?” 

Sok múlik azon, hogy szembe tudok-e nézni önmagammal, a félresikerült dolgaimmal, és ki tudom-e mondani, hogy sajnálom.

3. Kerüld a stratégia tragédiáját!

A viták legnagyobb része egy párkapcsolatban abból fakad, hogy ragaszkodunk a saját stratégiánkhoz egy helyzetben. Végletekig kitartunk a saját megoldásunk mellett, ezzel elzárva az utat a közös megegyezés előtt.

Ehelyett inkább nézd meg, miért is fontos nekem az, hogy úgy legyen ahogyan szeretném: mert ha tudom, hogy mi a szükségletem a stratégia mögött, akkor nyitott tudok maradni más megoldásokra is. Ugyanígy ha a másiknak képes vagyok segíteni abban, hogy felszínre hozza a saját szükségleteit, akkor sokkal könnyebb megállapodni valami olyanban, amit mindketten örömmel teszünk meg. Került a stratégia tragédiáját, és a szükséglethez ragaszkodj mindig – de ahhoz nagyon.

4. Adj hangot a háládnak!

A köszönet és a hála manapság elhanyagolt területe az életnek, pedig a hála pillanataiban biztosan nem vagyunk boldogtalanok… Az empatikus (erőszakmentes) kommunikációban a hálát és a köszönetet ünneplésre használjuk: közösen megünnepeljük azt a tényt, hogy a másik ember hozzájárult az életünk szebbé tételéhez. És nem úgy használjuk, hogy közben a másikról beszélünk (de jó fej vagy, köszi), hanem magunról (hálás vagyok a segítségért, köszönöm.).

Figyelj erre, mondd ki azt, hogy köszönöm mindig, ha van okod rá!

5. Adj szabadságot a másiknak a saját döntéseiben!

Sokszor írtam már itt a tanácsadásról. Ha csak teheted, kerüld a tanácsadást, mert nem neked kell a tanácsod után együttélni a következményekkel, hanem annak, aki a tanácsot megfogadja. Pláne kerüld a tanácsadást akkor, ha nem is kérnek tőled tanácsot, hanem csak te úgy gondolod, hogy a másiknak szüksége van rá. Inkább adj szabadságot a saját döntéseihez! Hagyd meg az partnerednek, hogy meghozza a maga döntéseit, elkövesse a saját hibáit. Az ő élete nem a te életed, ne gondold azt, hogy jobban tudod helyette, hogy mit kellene csináljon. 

Hozzászólások

Szólj hozzá!