A legfontosabb, amit tudnod kell az emberi kapcsolatokról

2014. május 19. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Gyereknevelés Párkapcsolat

Szeretném, ha megjegyeznétek ezt a dolgot, mert ez talán a legfontosabb, amit érdemes megtanulni az emberi kapcsolatokról, legyen szó felnőttel való kapcsolatról, vagy gyereknevelésről… 

A titok, ami segít megérteni a félrecsúszott beszélgetéseket, ami segít megérteni, hogy néha miért tűnnek olyan szeretetlennek kapcsolatok, amelyben a párok egyébként valószínűleg szeretik egymást, és miért veszekednek szülők kamasz gyerekeikkel ahelyett, hogy meghallgatnák egymást…

summerfield-336672_640

Ez a titok pedig nem más, mint az, hogy nagyon-nagyon erősen empatikusnak kell lennie valakinek ahhoz, hogy tudja hallani a te fájdalmadat akkor is, ha annak az ő kritizálásán keresztül adsz hangot! Ennyire jellemzően nem empatikusak az emberek, ezért könnyítsd meg a másik ember dolgát azzal, hogy ha valami nem tetszik, valami fáj vagy csalódást okoz, akkor az nem úgy mondod ki, hogy őt kritizálod, hanem megkeresed, hogy miként szól az rólad! Beszélj magadról! Mi van veled? Hogy vagy mikor mindez történik? – Nekem az a tapasztalatom, hogy ehhez nem feltétlenül kell segítség, mert ha értő fül hallgat valakit, akkor az a valaki képes lesz önmaga számára is megfogalmazni azt, hogy mi él a szívében – még akkor is, ha elsőre a régi, kritikus reakció jönne.  

Ezért nagyon kérlek, hogy figyelj oda erre nagyon! Alapvetően határozza meg a kapcsolataid minőségét – mert ugyanaz az ember ugyanazzal a helyzettel kapcsolatban teljesen mást fog reagálni akkor, ha kritizálsz, és mást akkor, ha megmutatot a saját sebezhetőségedet!

Ne félj elmondani – még a kamasz gyerekednek sem!- azt, hogy fáj valami, csalódott vagy, félsz, vagy reményvesztett és hitehagyott vagy. Minden embernek van szíve, minden ember szíve meghallja a másik ember fájdalmát akkor, ha azt kifejezik! És persze embere válogatja, hogy ki miként reagál a másik fájdalmára, de én abban hiszek, hogy a páromul választott ember, vagy a gyermekem – még ha megromlik a kapcsolatunk, akkor is – nyitott marad arra, hogy mi van velem! Ha el tudom mondani, hogy változást szeretnék, mert ez és ez van velem, akkor hallani fogja. Ha pedig azt mondom, hogy te már megint ez – megint az, és már ezerszer kértem… akkor nem fogja hallani. Akkor tragikusan elbeszélünk egymás fájdalma mellett, akár egy életen át.
Mert emberek vagyunk, és mert ilyen az emberi szív.

Hozzászólások

Szólj hozzá!