Megfigyelés- 2.

2012. december 19. Írta: Rádó Zsófia 1 hozzászólás
Kategóriák: Önismeret Párkapcsolat

Szeretnék még pár gondolatot hozzáadni a megfigyelés témaköréhez. Arról már írtam, hogy mennyire könnyűnek tűnik, és valójában milyen nehéz, erre most egy aktuális, saját életemből vett illusztrációt  szeretnék mutatni. 

Van egy 4 éves kislányom, akit nagyon érdekelnek a betűk, a családtagok kezdőbetűit próbálja is gyakorolni írogatni, és amikor valamlyen betűt rajzol, utána megkérdezi, hogy az milyen lett. Egyik nap mutatja ezt a képet, és megkérdezi, hogy “anya, ez Péter betű?” 
Megnéztem, mondtam neki, hogy ugye, attól függ, hogy honnan nézem.. Mert ha a papír hátlapjáról nézném, akkor Péter betűnek látnám, így inkább q betűnek tűnik. Erre fordított a papíron, és azt kérdezte “anya, ez így akkor Péter betű?”
 
Ekkor éreztem, hogy itt a pillanat, amikor meg tudom neki mutatni, hogy bizony sok dolog azon múlik, hogy honnan nézzük, mert hiszen innen nézve ugyanaz a rajz bizony b betűnek tűnik. 
 
Azért mutattam meg a képeket, hogy jobban érthető legyen mire gondoltam akkor, amikor azt mondtam, hogy nehéz az objektív megfigyelés. Az életben rengeteg az ehhez hasonló helyzet: amikor a másik bármennyire is objektív, egészen máshogy látja ugyanazt a dolgot, egyszerűen azért, mert másik székben ül és másik szemszögből lát. Ezért érdemes szem előtt tartanunk a p, q, b betűk példáját: mert segít minket mások megértésében, a különböző látásmódokat elfogadásában.
 
 

Hozzászólások

  1. Anonymous

    Most mit rinyálsz? Megfordította neked! :D

Szólj hozzá!