Mi a boldog párkapcsolat titka?

2014. április 2. Írta: Rádó Zsófia Nincs hozzászólás
Kategóriák: Párkapcsolat

Te hiszel az idilli amerikai filmeknek?

Szerinted van olyan kapcsolat, amelyben nincs soha nézeteltérés? Van olyan kapcsolat férfi és nő között, hogy soha semmi elégedetlenség nem ébred egyikük szívében sem, csupa derű és mosoly megy egész nap – minden nap – egy életen át?

Márai Sándor a Füves könyvében írja a boldogság címszó alatt: ” (…) Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. (…)”

family-276168_640

Azt hiszem én ebben hozzá csatlakozom: nem hinném, hogy létezik olyan, hogy nem kell soha elmondani azt, hogy valami nem tetszik, valami fáj, vagy valami bánt. Mert igen, létezik olyan, hogy két ember sokkal jobban kijön egymással, mint bárki mással a többi 7 milliárdból, de olyan nincs, hogy leélnek úgy együtt egy egész életet, hogy soha ne legyen semmiben nézeteltérés. Szerintem a boldog kapcsolat titka a konfliktusok kezelésének képessége.

És ha azt látod, hogy épp ilyen nézeteltéréses helyzetben vagy, akkor jusson eszedbe az, hogy minden helyzetben neked kell tenned valamit magadért, mert ha te nem teszel azért, hogy neked jó legyen, akkor ki fog? A te jólléted vajon kinek a felelőssége?

Az empatikus (erőszakmentes) kommunikáció azt tanítja, hogy ha valami nem tetszik rögtön szólj, de úgy, hogy senkit nem kritizálsz.

Kérlek, nagyon kérlek ne várd meg a pillanatot, amikor már annyi minden lesz, hogy képtelen leszel békével, szeretettel kimondani! Ha valami nem tetszik, akkor szólj amint lehet, mert addig kell kimondani a dolgokat, amíg szeretetteli aggodalommal tudunk kérdezni, amíg szeretetteli empátiával tudunk fordulni – nem pedig a dühös gyerek lázadó reakcióival.  

Merj bátran önmagad lenni – az örömben és a nehézségben egyaránt! Én abban hiszek, hogy a gyerekek számára is azzal mutatunk követni érdemes példát, ha látják, hogy ki kell állni magamért, mert érdemes! Tanulják meg a gyerekeid is, hogy hogyan kell kimondani azt, ami a szívemet nyomja. Tanulják meg hogy lehet kiállni magamért úgy, hogy közben a másik érzéseire is tekintettel vagyok, - ahelyett, hogy felnőve hagynák magukat a társas magány csapdájába belecsúszni.

Higgy magadban, higgy a párodban, higgy abban, hogy mindent meg tudtok  beszélni – és hozd fel a témát! 

Szép napot neked!

———-

utóirat: még tudsz jelentkezni a sorsfordító hétvégére, ha úgy látod, hogy szívesen tanulnál eszközöket, amivel ki tudsz állni magadért úgy, hogy közben nem kritizálsz.

Hozzászólások

Szólj hozzá!